Min bakgrund

Som många andra yrkesutövare inom träning och rehabilitering använde jag mig i början av den klassiska tallriksmodellen för att vägleda mina PT-kunder till hälsosamma kostvanor. Uppvaknandet skedde 2004 med Staffan Lindebergs bok Maten och folksjukdomarna. Den vände upp och ner på etablerade sanningar och gav en annan syn på vad naturlig, riktig hälsa än vad jag hade lärt mig inom det akademiska. Men fortfarande var jag övertygad om det mättade fettets ohälsosamma effekter på kroppen. Jag åkte på en utbildningshelg i Norge i lågkolhydratkost 2005. Mycket kändes bekant från Staffan Lindebergs bok, men de sista pusselbitarna föll på plats. Jag förstod varför en stor fruktsallad på morgonen inte var det bästa alternativet för mig trots att frukt är naturlig mat. Jag förstod att naturligt mättat fett inte var hälsofarligt utan snarare hälsosamt.

Ivern var stor när jag hösten 2005 försökte dra igång kursverksamhet i lågkolhydratkost i Stockholm. Men marknaden var inte mogen. Begreppet var det ingen som kände till. Bröd och potatis rubbar man inte ostraffat i den svenska matsjälen. Det gick inget vidare. Den första kursen bestod av två deltagare framför min bärbara dator varav den ena hoppade av efter någon vecka. Men därefter lyckades jag med hjälp starta två kurser med totalt 12 deltagare. Jag experimenterade mycket med min själv, utvärderade hälsoeffekter och träningseffekter. Genomförde den svenska klassikern 2005 på fettdrift utan traditionella kolhydratuppladdningar.

Jag arbetade som sjukgymnast och personlig tränare på dagarna och och grävde ner mig i litteratur om kost, träning, evolution, funktionsmedicin och hälsa på kvällar och helger. Det mesta med evolutionära förtecken för att förstå vilken livsstil vi människor egentligen är byggda för. Jag var nördigt intresserad av detta ämne. Med ganska goda kunskaper i fysiologi från Karolinska Institutet i bagaget sökte jag förklaringsmekanismer om hur allt egentligen kunde hänga ihop. Trots det som stod i de klassiska fysiologiböckerna. Och trots det jag en gång fick lära mig inom de akademiska väggarna.

Ett antal böcker är värda att nämna: Lasse Bergs bok Gryning i Kalahari och på senare tid: Skymningssång över Kalahari och Ut ur Kalahari ger en bra bild över vilka vi människor egentligen är. Weston A. Price bok Nutrition and Physical Degeneration är en bibel för den som vill förstå vad det vita sockret och det vita mjölet åstadkommer. Och hur fort det går utför när vi började äta den moderna maten. Gary Taubes bok Good Calories, Bad Calories ger ingen fullständig förklaring, men lyfter återigen blicken när människans utveckling och färdriktning sätts i perspektiv. Idag finns ett flertal värdefulla böcker att läsa för de som vill förstå, inse och förändra. Internationell liksom svensk litteratur. Lars Wilsons böcker Naturlig Mat och uppföljaren Rädda vår mat bör framhävas liksom Kostdoktorn Andreas Eenfeldts Matrevolutionen och Ann Fernholms Ett sötare blod och Det sötaste vi har. De senare är de bästa böckerna om lågkolhydratkost med vetenskaplig dokumentation, tillbakablickar, analyser och berättelser som intygar att vi inte längre kan fortsätta så som vi gör. Robb Wolffs The Paleo Solution och Chris Kressers The Paleo Cure och Unconventional Medicine lägger ytterligare bitar till hälsopusslet.

En läsresa med dessa böcker, liksom en mängd andra, går en inte obemärkt förbi. Jag ville veta svaret på vem människan är och vilken mat, träning och livsstil vi mår bäst av. Jag hade visserligen alltid varit intresserad av hälsa. Idrottat mycket som barn med fotboll och innebandy som främsta idrotter. I ungdomen blev det mer styrketräning och kondition på egen hand. Då kan man tycka att man i praktiken lär sig se det. Men så är det inte. Man tror man gör rätt. Men det är lätt att fastna i inrutade vanor och etablerade sanningar om man inte presenteras för andra synsätt.

Mina egna böcker
I mars 2012 kom min egen bok LCHF och Träning ut via Fitnessförlaget som handlar om huruvida lågkolhydratkost fungerar vid styrke- och konditionsträning eller inte. I början av 2014 kom min andra bok Drömkroppen på 8 veckor ut som handlar om den optimala verktygslådan för att trimma kroppen till mindre fettmassa och mer muskelmassa. I mars 2016 kom min bästa bok hittills - Ät & Lev Paleo som tar ett helhetsgrepp om vår så kallade moderna livsstil. Denna bok utgör också förkunskapskrav för Paleo Institutes yrkesprogram.

Utbildningar
Jag och en kollega startade företaget mf Hälsoutbildningar AB 2006 (Idag Paleo Institute AB). De första utbildningarna höll vi sommaren 2008. Vi baserar innehållet på en gedigen plattform av vetenskap, evolutionslära, funktionsmedicin, biohacking, affärsmässighet och en klinisk förankring. Våra utbildningar - som vi vågar påstå är de ledande i Norden - har också blivit mycket populära med över 1 000 studenter sedan starten. Tillsammans med leg. läkare Peter Martin driver jag idag också utbildningsföretaget Funktionsmedicinska Vårdutbildningar som utbildar legitimerad vårdpersonal i evolutions- och funktionsmedicin. Tillsammans med Peter strävar jag efter att bidra till den förändring som svensk friskvård och sjukvård behöver.

Idag följer jag flera amerikanska och svenska poddar, samt åker på konferenser världen över för att ta del av den främsta kunskapen för att sedan ompaketera och översätta till nordiska förhållanden. Jag älskar att föreläsa, utbilda och skriva, vilket jag hoppas märks här. 

namnteckning_transparant