Paleo, källkritik och faktaresistens

Jag och mina kollegor på Paleo Institute får ibland synpunkten via olika kanaler att Paleo är nördigt, att det är fundamentalistiskt, elitistiskt, att det är en ideologi utan förankring i vetenskap och att de som säger sig äta och leva Paleo är faktaresistenta mot allt som inte kan underbyggas med evolutionära argument. 

Enligt mig kan det inte bli mer fel och missförstått än så. 

Visst är Paleo en ideologi, men likväl kan innehållet förankras tydligt i vetenskapen. Och när innehållet inte förankras i vetenskapen bör man vara tydlig med att tala om att det är byggt på hypoteser. Och visst kan Paleo förenas med ödmjukhet, respekt och en vilja att förfina, experimentera och upptäcka sin egen hälsosanning.

Paleo


Många tycker det är negativt med ideologi när det gäller synen på kost, träning och hälsa. Jag tycker tvärtom. Ideologi ger bränsle till motivation och struktur till en kravfylld vardag - något många människor behöver i dagens samhälle där det är så lätt att bara låta sig följas med av normer och tempo. Ideologin får dock aldrig övergå till fundamentalism och den får inte övergå till att pådyvlas andra. Den ska vara öppen och tolerant. Detta gäller Paleo, vegetarianism, veganism med mera. Ibland vill man inte optimera sin hälsa. Ibland vill man leva efter en ideologisk kompass och maximera sin hälsa utifrån dessa förutsättningar så gott man kan. 

Jag har författat en sida som förklarar vad jag och Paleo Institute menar med just Paleo och evolutionsmedicin. Det är värdegrunderna som vi bygger samtliga våra kurser och yrkesutbildningar på. Du hittar sidan här >>


Går en kurs i Paleo
Om du vill gå en Paleokurs för att lära dig grunderna så har du två alternativ:

 

Digitala kurser1. Enklare Paleokurs
Köp ett enklare kurspaket som bygger på rent digitalt innehåll >>Föreläsning2. Mer djupgående Paleokurs
Anmäl dig till en mer djupgående kurs där du behöver redovisa dina framsteg och reflektioner. Denna grundkurs heter Ät & Lev Paleo och det är också inledningen på samtliga Paleo Institutes yrkesprogram. Du kan läsa denna grundkurs på distans, på vårt utbildningscenter i Stockholm eller på Mallorca.

Ät & Lev Paleo Distans >>
Ät & Lev Paleo Stockholm >>
Ät & Lev Paleo Mallorca >>

 

namnteckning_transparant