7 år på LCHF och ännu inte stel...!

Jag har under de senaste månaderna mätt ett brett spektrum av olika hälsoparametrar. En nyhet var arteriografiundersökningen. En blodtrycksliknande manschett som med infrarött ljus mäter elasticiteten i ena överarmens kärl. På så sätt kan resultatet indikera den generella elasticiteten i kroppens kärl. Metoden anses hyfsat tillförlitlig och tros förekomma på vårdcentraler inom ett par år. 

Om man får tro skrämselpropagandan mot fett och speciellt mättat fett så borde jag vara ordentligt åderförkalkad vid det här laget. Men resultaten visade motsatsen. Mina kärl var som en 17-årings och då kan jag avslöja att jag är minst 17 år äldre än en 17-åring. Det var ett av de bästa värdena som läkaren hade uppmätt. Kärlvidgningsförmågan var -50,19% (fråga mig inte hur skalan ser ut och varför det är minustecken). Pulsledningshastigheten var 6,12 m/s och det var denna som tydligen motsvarar 17 år gamla kärl. Blodtrycket var 113/72 och vilopulsen 57.

skanna0003

Dessa fina resultat får tillskrivas min livsstil. Inte enbart LCHF utan regelbunden styrke- och konditionsträning bidrar också. Men att fett skulle vara det som i grund och botten orsakar åderförkalkning...nja, känns knappast troligt, eller?