4 näringsområden att bevaka

Vill du veta vilken näringsstatus du har? 

Det mest moderna sättet att ta reda på det är att göra ett urinprov som mäter Organic acids (organiska syror). Kontakta en funktionsmedicinsk hälsocoach på digitala PIL-mottagningen nedan för att beställa test och boka tid för genomgång.


TA KONTROLL ÖVER DIN EGEN HÄLSA
FaviconOnlinekursen Paleo Challenge 3 månader 
Kurspaket online med inspelad video, texter, dokument att ladda ner och pedagogiska kunskapstest.

Klicka här »»

FaviconKost- och livsstilskonsultation på digitala PIL-mottagningen
Boka en konsultation med en Cert. PI Kost- & Hälsocoach som kan vägleda dig till att fasta regelbundet och på rätt sätt.

Klicka här »»

Favicon_invLivsmedel, kosttillskott och produkter på Upgrit
Upgrit.se hjälper dig att leva din paleolivsstil genom livsmedel, kosttillskott och andra produkter

Klicka här »»


YRKESUTBILDA DIG I FRAMTIDENS HÄLSOPARADIGM
FaviconYrkesprogram på Paleo Institute (klassrum eller distans)
Det finns 4 olika yrkesprogram inom evolutions- och funktionsmedicin att välja mellan. Anmäl dig och gör skillnad.

Klicka här »»
Favicon_invYrkesprogram på Funktionsmedicinska Vårdutbildningar (distans)
Fortbildning inom evolutions- och funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal. Anmäl dig och bli en del av morgondagens vårdpersonal.

Klicka här »» 

Inledning
Icke-optimala nivåer av vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror och andra näringsämnen är inte ovanligt. 

Kom ihåg att de officiella rekommendationerna om nödvändigt intag av vitaminer och mineraler är betydelselösa för dig som vill optimera din hälsa. RDI anger en nivå där inga bristsymtom framträder med tillägg av en säkerhetsmarginal för individuella skillnader. Ingen vet nivåerna för optimala intag, men de ligger betydligt högre än RDI. 

Min praktiska erfarenhet av att ha arbetat med kost- och hälsocoaching och funktionsmedicinska konsultationer säger tydligt att det är följande 4 näringsområden som vi alla behöver bevaka extra noga (utan inbördes ordning). Alla har inte icke-optimala värden på dessa områden, men många har. 

Se till att mäta och optimera vävnadsnivån.


1. Magnesium
Magnesium är ett av fyra centrala näringsämnen som vissa personer lider brist på trots goda matvanor. Här lär du dig hur tillskott av magnesium kan förbättra din hälsa. 

 • Ät en näringsriktig kost med bra magnesiumkällor som gröna bladgrönsaker, nötter och mörk choklad (> 70 % kakaohalt)

 • Ta tillskott om 400 - 1 000 mg om dagen, i det högre spannet om du har symtom som vadkramper, muskelspänningar eller sömnstörningar. Dela gärna upp en stor dos på 2 intag varje dag. 

2. Vitamin D
Vitamin D är ett annat av de fyra centrala näringsämnen som vissa personer lider brist på trots goda matvanor. Här lär du dig hur tillskott av vitamin D kan förbättra din hälsa. 

 • Sola stora delar av kroppen 20 – 30 minuter under sommarmånaderna mitt på dagen utan att bränna dig. Använd skugga och kläder för att vila huden.

 • Ta tillskott om 2 - 4 000 IE per dag mellan september och april för att återställa normala nivåer av vitamin D. Överväg ett kombinationspreparat där också vitamin K2 ingår.

 • Mät gärna vitamin D i blodet via vårdcentral eller via privat instans. Provet heter 25-OH-D. Anpassa dosen efter blodhalten. Risk för överdosering föreligger möjligen först vid daglig dos på 10 000 IE under en längre tid.

 • Se till att anpassa din livsstil så att du erhåller ett blodvärde mellan 75 – 150 nmol/l. Har du en sjukdom kan målintervallet vara högre, 120 - 150 nmol/l


dreamstime_xxl_11803392


3. Omega-3
Omega-3 är ett annat av de fyra centrala näringsämnen som vissa personer lider brist på trots goda matvanor. Här lär du dig hur tillskott av omega-3 kan förbättra din hälsa. 

 • Ta tillskott om 1 - 2 gram rena omega-3-fettsyror per dag i form av fiskolja.

 • Mät omega-3 i blodet genom ett kapillärprov.

 • Se till att anpassa din livsstil så du erhåller en kvot på 1:1 – 1:4 (omega-3 i förhållande till omega-6, mer exakt EPA i förhållande till Arakidonsyra) för optimal hälsa.

Det är viktigt att välja bra kvalitet på omega-3-tillskott. Dåliga produkter eller överdosering riskerar leda till ökad oxidativ stress eftersom omega-3-fettsyrorna är känsliga för oxidation. I det läget kan inflammationer snarare skapas än minskas. 


4. Prebiotika / Probiotika
Prebiotika / probiotika är också ett av fyra centrala "näringsämnen" som vissa personer lider brist på trots goda matvanor. Här lär du dig hur du tillför din kropp dessa ämnen (fibrer / bakterier). 

Vår moderna värld är mycket sterilare än den fria naturen vars miljö vi fortfarande har en genetisk anpassning till. Denna ursprungliga miljö gör att vi kommer i kontakt med bakterier på ett sätt som upprätthåller en optimal tarmflora, som i sin tur behövs för effektiv matsmältning, normal blodsockerreglering och för att hålla inflammationer nere.

Idag behöver vi kompensera frånvaron av vår ursprungliga miljö genom att äta fermenterade livsmedel som förser oss med levande bakterier (probiotika) och fibrer från grönsaker, rotfrukter och frukter som förser våra tarmbakterier med mat för att dessa ska kolonisera tarmen och växa till.

 • Ät så mycket fermenterad mat och fibrer från grönsaker, rotfrukter och frukter som du trivs med

 • Komplettera därefter med 5 - 15 miljarder bakterier (probiotika) per dag. Har du svårt att få i dig grönsaker och rotfrukter så kan ett synbiotika vara lämpligt, vilket består av såväl prebiotika som probiotika. 

namnteckning_transparant