Vad är lågkolhydratkost?

En individuellt designad lågkolhydratkost är en naturligt hälsosam kost för många människor. Betoning i lågkolhydratkost är blodsockerkontroll så kosten passar extra bra för alla de människor som har någon form av metabol rubbning, det vill säga bristande blodsockerkontroll. Men lågkolhydratkost passar också för dig med:

  • stor övervikt
  • vissa inflammatoriska sjukdomar
  • neuropsykiatrisk sjukdom eller liknande symtom
  • sockerberoende
  • vill bygga bort sötsuget maximalt
  • tränar extrem uthållighet 
  • vill bränna fett maximalt effektivt 

Bör du istället äta Paleokost?
För dig som är frisk och tränar regelbundet behöver fokus i kosthållningen sällan vara antalet gram kolhydrater, fett eller protein. Sikta istället på någon form av Paleokost som du kan läsa mer om här

Detta är ketogen lågkolhydratkost
Lågkolhydratkost betyder att du bör äta en låg andel kolhydrater, måttligt med protein och generöst med naturligt fett. Hur låg andel kolhydrater du bör äta avgörs av dina gener, dina övriga livsstilsrutiner och huruvida du har en sjukdom eller inte. Eventuellt idrottsliga mål kan också spela in. Det naturliga fettet ska alltså ersätta den mesta delen kolhydrater. Vissa internationella varianter av lågkolhydratkost vill fylla ut kolhydrattappet med artificiella sötningsmedel, mer protein eller annan kombination som inte bygger på mina principer om vad lågkolhydratkost är. Lågkolhydratkost innebär också att maten bör vara ekologisk och så oprocessad som möjligt, precis som paleokost. Mat som produceras lokalt bör prioriteras och tillsatser och kemikalier bör undvikas i så stor mån som möjligt. 

Min definition av lågkolhydratkost är synonymt med begreppet LCHF. I dagens kostdebatt är LCHF emellertid förknippad med mer eller mindre snäva definitioner och beskrivningar. Dessutom befläckad av fördomar. Men vad etiketter säger är inte det viktiga. Det viktiga är kunskapen om hur maten påverkar din kropp.

Tallriksmodell för STRIKT ketogen lågkolhydratkost (0 - 20 gram kolhydrater per dygn)  
Strikt lågkolhydratkost är främst till för dig med 

  • övervikt > 10 kg
  • högt blodtryck
  • rubbade blodfetter
  • högt blodsocker
  • diabetes
  • sockerberoende
  • viljan att bygga bort sockersuget maximalt
  • inflammatorisk sjukdom
  • ambition om maximal fitness
  • ambition om maximal uthållighetsprestation

De generella riktlinjerna för att hamna under 20 gram kolhydrater per dag kan sammanfattas på följande sätt:

  • Tallriksmodell med 1/3-del kött fisk eller ägg, 1/3-del fet sås och 1/3-del ovanjord-grönsaker (uppemot 20 gram kolhydrater per dag). Riktlinje kan också vara en handflata kött, fisk eller ägg, en stor knytnäve ovanjord-grönsaker och 1 dl fet sås. 
Tallrik indelning 1 NY
Oavsett grönsakernas vara eller icke-vara så gäller detta:

  • Inga frukter eller bär
  • Ingen yoghurt eller mjölk
  • Inget ris, pasta, potatis eller andra stärkelsekällor
  • Rikligt med ovanjordgrönsaker till huvudmåltiderna, vilket innebär ungefär 10-20 gram kolhydrater (inga ovanjord-grönsaker om du vill äta ner mot 0 gram kolhydrater)
  • Endast enstaka kolhydratsnålt ”brödskivor”, typ Finn Crisp, Flatbröd eller lågkolhydratkost-bröd som var och en ger ca 3-5 gram kolhydrater




De som har mest att vinna på lågkolhydratkost är de som har övervikt, diabetes och andra metabola rubbningar. Även de med inflammatoriska sjukdomar. Men i min värld är alltså lågkolhydratkost även för ”vanliga” friska människor. Dessa kan effektivt förebygga ohälsa och få en ökad livskvalitet med rätt variant av lågkolhydratkost. Strikt lågkolhydratkost i sin renodlade form är sällan optimalt för att prestera maximalt när du tränar - undantaget uthållighetsgrenar. Men däremot fungerar strikt lågkolhydratkost utmärkt för många motionärer som vill optimera sin fitness. Vad som är skillnaden mellan fitness och prestation och hur du modifierar din kost när du tränar hårt kan du läsa om via länkar i högermarginalen. 

namnteckning_transparant