LCHF/Paleo

LCHF är i princip vår ursprungliga mat. Den vi alltid har ätit. Som våra gener gillar. Kött, fisk, skaldjur, ägg, nötter, grönsaker, rotfrukter och frukt. Dessutom mejerivaror som ost, smör och grädde. Allt i en fördelning som var och en trivs med och mår bra av. LCHF bygger på principen om rikligt med fett, måttligt med protein men begränsande med kolhydrater. Så ekologiskt och oprocessat som möjligt. Mejerivaror är emellertid ett tveeggat svärd. Mejerifett är naturligt, mättat och bara hälsosamt. Men proteinet från komjölk mår inte alla människokroppar bra av. Det är inget våra gener är fullständigt anpassade till. Mjölksocker är dessutom en del känsliga för. Det största problemet med dagens mejerivaror är emellertid inte vår eventuella otillräckliga genetiska anpassning. Det är den industriella behandlingen vi utsätter mejerivaror för. Pastörisering urvattnar enzymer, vitaminer och mineraler, oxiderar ämnen och förändrar proteiner. Homogenisering spär på effekten. Opastöriserad mjölk kan ändå betraktas som relativt hälsosamt, men är enligt lag förbjuden att säljas. 

Paleomat är paleolitisk kosthållning (stenåldersmat). Det liknar LCHF, men just mejerivaror är bannlysta. Människan började äta mejerivaror i större utsträckning först efter att vi blev jordbrukare. Det var nämligen då vi kunde börja hålla oss med boskap. Enligt paleolära är fri mängd frukt under säsong helt okej. Om en människa har fötts in i och vuxit upp i det som är vår ursprungliga miljö hade fri mängd frukt under säsong säkert varit helt okej. Men vi moderna västerlänningar är inte födda in i denna ursprungliga miljö. Vi är alla påverkade av den moderna miljön. Den miljö som vi själva utsätter våra kroppar för, men också av den miljö som våra släktingar ett par generationer uppåt utsatte sina kroppar för. Spår av deras socker- och mjölkonsumtion finns i våra gener. 

Paleolitisk kosthållning helt utan spannmål och mjölkprodukter är givetvis hälsosamt även för oss moderna människor. Men det är inte optimalt för alla. Ibland till och med olämpligt. Det är uppenbart att många människor har svårt att reglera och omsätta blodsocker och mår därför mycket bättre av feta mejeriprodukter, även om de är pastöriserade, än av fri mängd frukt. 

Så om man svänger sig med både LCHF och Paleo som begrepp kan man nog pricka in den optimala maten för diabetikern till den hårt tränande elitidrottaren. Den naturliga maten. Våra myndigheters kostråd behöver man däremot inte svänga sig med. De har med politik, pengar och personlig prestige att göra. Inte med människors hälsa. 
namnteckning