Vad är din omega-kvot?

Våra essentiella fettsyror omega-3 och omega-6 är centrala för normal inflammationsdrift, nerv- och hjärnfunktion, beteende, blodviskositet, koagulering, smärtsignalering...det vill säga ganska mycket i kroppen. Rent vetenskapligt finns det betydande stöd för att tillräckliga mängder DHA i blodet normaliserar hjärnans funktion och bidrar till att såväl hjärtat fungerar normalt som att synen fungerar normalt. Omega-3 sänker blodtrycket och påverkar cellmembranens funktion, bland annat vad gäller glukostransport in i cellen. Likaså har vetenskapen belagt att EPA/DHA skyddar mot demens och intag av extra omega-3 under graviditet har flera positiva effekter för såväl mamman som för barnet. Men effekterna av omega-3 sträcker sig förmodligen längre än vad vetenskapen hittills har kunnat belägga. Inte omöjligt har omega-3-tillskott bra effekter vid såväl viktnedgång, hjärt-kärlsjukdomar, allergier, astma och alla neurologiska diagnoser (afasi/dyslexi/ADHD/DAMP m fl). Här är det ännu inte vetenskapligt helt klarlagt, men det finns så många exempel från verkligheten att det inte är särskilt kontroversiellt att påstå att omega-3 hjälper många personer med ovan diagnoser. 

ALA (18:3)

fleromättad-fettsyra

Kvoten mellan omega-3 och omega-6 är förmodligen av central betydelse. Den ska vara inom intervallet 1:1-1:4, där ursprungsbefolkningar ligger, och det är inte speciellt chockerande att dagens västerländska mat inte klarar av att hålla kvoten där, om man inte äter vildfångad fet fisk flera gånger i veckan samtidigt som man inte överdriver omega-6-rika källor (frön, nötter, kött och vegetabiliska oljor). Men hur många gör det. Den odlade laxen räknas inte, den innehåller förvånansvärt lite omega-3......men egentligen inte så förvånande när man betraktar den artfrämmande födan som den odlade laxen matas med. 

Till mina kunder erbjuder jag ofta omega-3/omega-6-tester från Arctic Med. Jag analyserar ALA, EPA, DHA, olika omega-6-varianter med arakidonsyra i spetsen, mättade fettsyror och olika transfetter i blodet. Få personer har en bra kvot, inte ens när de äter omega-3-tillskott. Antingen äter de för lite tillskott eller så tar de tillskott av dålig kvalitet. Själv kan jag stoltsera med kvoten 1:3 (ca 1,5 år sedan) och då åt jag tillskott av 3 gram omega-3 dagligen av ett bra märke. 

Inte bara kvoten är intressant, även den absoluta mängden av olika omega-3 och omega-6-fettsyror. Till exempel ligger många högt på den inflammatoriska fettsyran arakidonsyra och inte sällan tycker jag mig se en koppling till mycket köttätande, ofta inte alltid det bästa köttet. Därför är det ju heller inte konstigt att personer med inflammatoriska sjukdomar mår sämre av rött kött. Linföroljedrickarna har högt ALA, men lågt EPA och DHA. Människroppens omvandling från ALA till EPA och DHA är bristfällig - maximalt 15% - så de bästa källorna för omega-3 är animaliska, trots vad alla vegetarianism-ideologiskt drivna personer säger. 

Här kan du läsa mer om omega-3 på min sida >>

Vad är din omega-/omega-6-kvot? 

namnteckning