Utan mat i 3 dagar, därefter 10 km löpning! Underbart!

Utan mat i 3 dagar, därefter 10 km löpning! Underbart!

Måltid var tredje timme, äta regelbundet, 55-60 E% kolhydrater, snålt med mättat fett. Våra officiella kostråd bjuder alltjämt på riktlinjer som går stick i stäv med vår evolution och genetik. Faktum är att människan inte bör äta var tredje timme, gärna oregelbundet, mindre men bra kolhydrater och inte begränsat med mättat fett. 
 
Faktum är också att långtidsfasta, eller terapeutisk fasta som sträcker sig över 2 dygn (totalfasta - inte med juice, smoothies eller annat "skräp") har en synnerligen läkande effekt på människokroppen då den gör att stamceller nyproducerar vita blodkroppar och påverkar oss epigenetiskt.
 
Strax före jul ville jag prova hur min kropp reagerade på 3 dygns totalfasta. Dessförinnan hade jag i en vecka börjat äta strikt lågkolhydratkost utan kaffe och alkohol för att tända av på dessa stimulantia. Jag drack köttbuljong och örtté, saltvatten och någon magnesiumtablett. Första dagen var som vanligt. Andra dagen var jag hungrigare, men kände mig ändå fokuserad och pigg. Tredje dagen kände jag mig likadant och jag fick spontant idén om att prova springa 10 kilometer för att trigga nybildning av mitokondrier och riktig glykogentömning. Jag var uthållig så jag hade kunnat fortsätta längre, men jag kände tydligt att jag inte kunde öka farten. Maxfarten och explosiviteten hade mått bra av mer glykogen, men uthålligheten nöjde sig med fettsyror och en del ketoner. 
 
Min 3-dygnsfasta fungerade väldigt smärtfritt rent fysiologiskt, men det var plågsamt mentalt. Upplägget var kamikaze. Jag levde vanligt familjeliv med julbak och matlagning. Jag handlade mat i affären åt familjen dag 2 och samma kväll lagade jag köttfärssås till barnen. Det krävdes viljestyrka. Att ha ständig tillgång till köket och få snegla på alla godsaker i kylskåpet när min sambo öppnade kylskåpsdörren gjorde att smaklökarna pockade på uppmärksamhet. Dessutom var det väldigt tråkigt att inte få känna smaker och dofter. Och att få umgås med familjen över en bit mat. Det var tråkigt att inte äta mat. 
 
Experimentet var lärorikt. Jag förstår svårigheten att låta bli kylskåpet när man går hemma och mår dåligt eller inte har något att göra. Rent fysiskt hade jag klarat av flera dagar och det är skönt att ha tillgång till detta verktyg om jag skulle drabbas av en inflammatoriskt sjukdom eller få en cancerdiagnos. Terapeutisk fasta skulle definitivt stå på schemat. Men det är viktigt att omgivningen är den rätta. Jag hade gärna åkt iväg två gånger om året till ett hälsohem, på ett resmål eller till en plats där jag inte hade behövt bli påmind om allt som har med mat, matlagning, dofter och smaker att göra. Jag hade gärna velat ha teér och buljonger serverade. Jag hade velat göra det tillsammans med andra och jag hade gärna velat ha föreläsningar, vandringar och andra aktiviteter som skingrar tankarna. 
 
Jag vet att det finns hälsohem med fasta på schemat, men ofta cirkulerar upplägget kring juicer, smoothies, vegetariskt, meditation, massage med mera. Jag vill ha Paleoinriktning med natur, rörelse och köttbuljong.
 
Vem lägger vantarna på den affärsidén? Potentiella deltagare finns det gott om i vårt land. Många är sjuka och många vill optimera sin hälsa. Jag hade i alla fall anmält mig på studs.
 
Intresserad av fasta: Läs på min nyuppdaterade sida om fasta. Jag har just skrivit om terapeutisk fasta och om varför du också bör prova i 3 dygn.
 
Läs också om Martina Johansson som totalfastade i 5 dygn och hennes erfarenheter som faktiskt inte skiljde sig nämnvärt från mina. Tristessen var den största svårigheten.
 
namnteckning_transparant
 

  • 5 januari 2016

Kommentarer (24 st):

Fredrik Söderlund 2016-01-05

Klockren affärsidé Jonas, du kan ju prova i en lite mindre skala som ett test? Jag hakar gärna på som 50-år gammal militär och peppar deltagarna under genomförandet! :-)
Peter wallin 2016-01-05

Låter trevligt att dricka buljong lyssana på föredrag, fasta och vandra.
Jag är på. ??

//Peter
Dóra 2016-01-06

Jag har också gjort 3 dagars fasta i 2015. En på vintern och en på sommaren. Sommarens fasta gick mycket bättre.............samma upplevelse som de flesta. Skulle vara intressant att åka iväg och fasta med andra. Har funderat själv på att anordna något i Ungern, vid Balatonsjön. Man kan hyra stora villor nära sjön och vingårdar, vara ett med naturen. I dessa hus kan man tillaga egen buljong eller blev serverad. Börja dagen med någon övning medan solen går upp och på kvällen tända någon brasa och berätta intressanta historier eller ta ett nattbad i den ljumna sjön.
Bo Zackrisson 2016-01-06

Jonas. God fortsättning förresten. En kanske dum fråga. Du skriver att du ägnade dig åt tre dagars totalfasta. Samtidigt skriver du att du "drack köttbuljong och örtté, saltvatten och någon magnesiumtablett". Var det innan du startade totalfastan eller drack du köttbuljong under "totalfastan". Köttbuljong är ju mycket näringsrik på många sätt, vilket i så fall skulle betyda att det inte var totalfasta. Men jag kan ju har missförstått något. Det är inte helt ovanligt från min sida :-)
Jonas 2016-01-06

Bo Z,

Nej, du har inte missförstått - det är jag som slirar lite med begreppen. Jag menar totalfasta utan kalorier, men jag skickade ner lite näring i form av bland annat köttbuljong, vilket egentligen inte är totalfasta. Totalfasta bör väl egentligen bara vara vatten och salt. Nästa gång skippar jag nog buljongen också, men denna första gång saknade jag smaker och dofter vilket buljongen gav förutom näring.
Anneli 2016-01-06

Låter intressant! Själv har jag som längst fastat i ca 36 timmar med vatten, kaffe och te. Skulle gärna fasta tillsammans med andra utan "konstgjorda" tillägg! Ha en fin fortsättning på året! ??
Marie 2016-01-06

Det låter som en toppenidé, hoppas nån tar upp den! Jag hakade på Martinas fasta i höstas, 5 dygn med bara vatten, lite salt och nån örtte, vilket jag egentligen inte gillar, så Ibland blev det hett vatten med ytterst lite örtkryddor och virlökspulver istället för att få lite "matkänsla" Har inte fastat tidigare men det gick oväntat lätt, enda problemet var huvudvärk tredje och fjärde dagen men det gick över när jag tog mer salt. Hade lätt kunnat fortsätta ett par dagar till men det blev för "tråkigt". Tänkte mig köra ett par 5 dagars ett par gånger om året fortsättningsvis. Ett alternativ till att åka iväg, är ju just att göra det "tillsammans" med andra på webben. Hjälpas åt att peppa och utbyta erfarenheter under tiden. Kanske du har lust att dra igång nåt sånt ett par gånger om året Jonas? Vänligen Marie
Stina 2016-01-07

Låter mycket intressant med paleo, fasta och vandring. Även jag är på om det är inom räckhåll (bor i Umeå) annars är jag gärna på via skype, chatt el liknande.
/Stina
Birgitta 2016-01-07

Kan man köra terapeutisk fasta om man medicinerar (i mitt fall mot högt bltr och NSAID för reumatisk sjukdom)?
Johanna 2016-01-07

Precis vad jag längtar efter, en paus från det välfyllda skafferiet och frestelser från familjens smaskande. Vill nu ta nya tag men det är så mycket lättare med stöd från andra som vill samma sak. De borde finnas paleokursgård/retreats nånstans?! och förståss med fasta som alternativ eller kanske start de första 2-3 dagarna och därefter paleo!
Pål 2016-01-08

Jag har provat på fasta ett par gånger (utan juice). En sak som jag märkt händer är att sinnena skärps och tankar klarnar. Jag gillar din idé och tycker att jag meditation som du nämner har en klart berättigad plats under fasta, naturligtvis eftersom det är något jag sysslar med på regelbunden basis. Under meditation kan det stå väldigt klart hur våra tankar och sinnesrörelser styr oss mot kylskåpet - ibland omedvetet. Det kan vara väldigt lärorikt för att lära oss förstå vad det är som driver oss.
ScienceNurse 2016-01-08

Intressant - nu blev jag taggad! Bra idé att göra det tillsammans men på distans till att börja med. Starta en grupp på Facebook? Får jag fråga vilken sorts köttbuljong du använde?
Gäst 2016-01-09

Jag tycker att det låter som Nolaskogs LCHF kursgård skulle vara en passande plats att fasta på. I Örnsköldsvik. Kolla med Lena Olovsson om det går att ordna ett antal valfria fastedagar:
http://www.nolaskogslchf.se/


Gunnel 2016-01-12

Jag är inne på min andra dag av fasta. Försöker mig på en 3-dagars fasta för första gången. En gång förr, på 80-talet försökte jag fasta med juicer, det var modernt då, men fick fruktansvärd huvudvärk dag 3. Nu kan jag ju detta med salt, så hoppas det är ok denna gång. Att fasta tillsammans låter intressant. På kursgård eller kanske en grupp på Facebook?
Lena Olovsson 2016-01-13

Jo, jag lägger hemskt gärna vantarna på affärsidén! På min kursgård LCHF Nolaskogs har jag redan nu "Bli av med sötsuget"-vistelseveckor i direkt anslutning till kurshelgerna för de som behöver mer än tre dagar på sig för att bli av med sötsuget. Jag kompletterar nu med möjligheten att fasta på dessa vistelseveckor! Mer info kommer snart på www.nolaskogslchf.se!
Åsa 2016-01-16

Jag hade absolut velat vara med på en sådan fastevecka med inriktning på Paleo med rörelse, vara ute i naturen, köttbuljong. Ååh kan inte du med alla dina kontakter kolla upp hur intresset verkar, ja och speciellt i Göteborg då ;-)
FIT by Emma Hå (fitbyemmaha.com) 2016-02-27

Jag fastade 3 dagar förra helgen med blandat resultat. Jag klarade alla tre dagar men det var inte utan krämpor eftersom jag trappade med frukt och och grönsaker och inte var i ketos när jag började. Men jag kommer nog göra om det till sommaren fast med en veckas strikt lchf innan! =)
Nisse 2016-03-02

Jag har precis inlett mitt tredje dygn. Tristessen och suget är det värsta. Speciellt då man ligger ensam hemma i soffan och tycker lite synd om sig själv. Jag är periodvis en "tröstätare" af rang så lite imponerad är jag själv. Fast ändå inte då jag vet att jag är vansinnigt envis och grinig när jag väl ge mig faan på något. Dock skulle det vara trevligt med lite sällskap och pepp. Är någon sugen på kaffe, pepp och utbyte av tankar, funderingar och erfarenheter i morgon? Jag häckar i Gbg.

Hur mycket fusk är det med kaffe förresten? Jag drack en kopp igår samt två idag. Utöver det har jag bara druckigt vatten.

// N
Petri 2016-04-14

Hej
Jag funderar på att hålla en helg med tre dagars fasta (fre-sön) med boende och föreläsningar samt vandringar bastubad mm.
Vilka är intresserade?
PSV Basecamp bor vi på och mer om mig samt basecamp kan ni läsa på min hemsida, www.spinnpetri.se

Pris för helgpaketet 2500kr.
Eriqa 2017-01-22

Hej
Tack för jättebra bloggämnen och artiklar Jonas. Jag fastar regelbundet och har precis avslutat en 4 dagars totalfasta. Det längsta jag har fastat är 8 dagar. Lätt som en plätt och då ska ni veta tt jag är galen i mat och dessutom kock. Jag håller med om att dagarna blir trista när man inte får äta speciellt när man som jag är en beroendemänniska och använder mat som belöning. Har jag väl passerat dag tre i fastan så kan jag hålla på hur länge som helst känns det som och jag rusar omkring som en Duracelkanin. Full av energi.
gunvor sjöberg 2017-10-08

HAR FASTAT 18 DAG, PÅ EGEN HAND. (TALLMOGÅRDSFASTA ) DE GÅR JÄTTE BRA ,,OM MAN GÖR DE PÅ RÄTT SÄTT !
gunvor sjöberg 2017-10-08

Har fastat upp till 18 dagar på egen hand,, a la Tallmogården,,de går Jättebra då man gör det på rätt sätt !
Robert Böl 2017-12-09

Inspirerande! Jag har periodfastat 5 veckor nu började med 16-8 men fortsatte till 20-4.. och nu 24- 36 timmarsfasta. Under denna process äter jag strikt lchf. Joggar 5-7 km om dagen. Orkar mycket mer, gladare, aldrig hungrig, aktiv och aldrig trött på dagarna. Till ochmed mina antideppmediciner har jag gått ned på till en tredjedel. Gått ned 7 kg och bukfettet helt borta, nu ligger mitt bmi på runt 20-22.
Det som är det värsta med denna livsstil är att omgivningen är så emot det, jag får bråka och hålla försvarstal varje dag. Jag vill på faste retreat och motion-yoga, bad, och bra mat för den som kör korta dygnsfastan.
eva brunzell 2018-02-08

jag är mycket nyfiken och vill veta mer.

Skriv en kommentar