Paleo, källkritik och faktaresistens

Paleo, källkritik och faktaresistens

Vad passar inte bättre än ett inlägg om Paleo, källkritik och faktaresistens på denna källkritikens dag? Jag och Paleo Institute får ibland synpunkten via olika kanaler att Paleo är nördigt, att det är fundamentalistiskt, att det är en ideologi utan förankring i vetenskap och att de som säger sig äta och leva Paleo är faktaresistenta mot allt som inte kan underbyggas med evolutionära argument. 

Enligt mig kan det inte bli mer fel och missförstått än så. 

Visst är Paleo en ideologi, men likväl kan innehållet förankras tydligt i vetenskapen. Och när innehållet inte förankras i vetenskapen bör man vara tydlig med att tala om att det är byggt på hypoteser. Och visst kan Paleo förenas med ödmjukhet, respekt och en vilja att förfina, experimentera och upptäcka sin egen hälsosanning. 

Många tycker det är negativt med ideologi när det gäller synen på kost, träning och hälsa. Jag tycker tvärtom. Ideologi ger bränsle till motivation och struktur till en kravfylld vardag - något många människor behöver i dagens samhälle där det är så lätt att bara låta sig följas med av normer och tempo. Ideologin får dock aldrig övergå till fundamentalism och den får inte övergå till att pådyvlas andra. 

Jag har författat en sida som förklarar vad jag och Paleo Institute menar med just Paleo och evolutionsmedicin. Det är värdegrunderna som vi bygger samtliga våra kurser och yrkesutbildningar på. Du hittar sidan här >>

Om du vill gå en Paleokurs för att lära dig grunderna så startar vi en 4-dagars grundkurs Ät & Lev Paleo med start den 12 juni 2017. Det är också inledningen på vår yrkesutbildning till Cert. PI Kostrådgivare. Vill du läsa på distans har vi också paleo utbildning på distans.

Håller du med det som skrivs på sidan? Har du några synpunkter?

namnteckning_transparant

  • 13 mars 2017

Kommentarer (2 st):

Marie Louise H 2017-03-14

Toppen! Viktigt att komma in på detta med ideologi, livsstil osv. Paleo är iallafall för mig oerhört mycket mer än ett sätt att äta. Jag tror rentav att det är viktigt att faktiskt tänka över vilken ideologi man har och kosten är på något sätt den mest självklara utgångspunkten eftersom den så uppenbart handlar om vår överlevnad. Kosten är en del av det. Alltså av en vidare syn på livet, vilka val vi gör och varför. Vad vi äter påverkar ju både oss själva och världen runt oss. Alla gör ju val så fort dom går och inhandlar maten. Vad är det för val vi gör? Hur påverkar det, positivt eller negativt? Jag tycker att paleokosten på ett självklart sätt leder in på ett mer medvetet ätande och därmed ett mer medvetet liv. För mig är paleo en viktig del av min livsstil och ideologi som förankras i vetenskapen, MEN med öppet sinne inför det också. För vad paleo har hjälp till med är också att öppna ögonen och vara lyhörd för när "vetenskap" används på ett styrt sätt med ekonomiska intressen o dyl. Inte alltid myndigheter vill vårt bästa vilket många tror. Därför känner jag att paleo för mig blir en vägledning att hitta rätt, vilket inte alltid är lätt. Att inte svälja allt jag hör som anses "allmänt accepterat". Istället känna mig för vad jag mår bra av att äta, att sakta ned, tänka efter, känna efter, samt även vad gäller vad som verkar sannolikt att det är sunt och vettigt utifrån evolutionära perspektiv. Så precis som du skriver så
"kan Paleo förenas med ödmjukhet, respekt och en vilja att förfina, experimentera och upptäcka sin egen hälsosanning. Ideologin får dock aldrig övergå till fundamentalism och den får inte övergå till att pådyvlas andra."

Vill också passa på att tacka dig för det du skrivit om paleo. Det har hjälpt mig mycket och gett massor av inspiration och värdefulla tillskott till min personliga ideologi som är under medvetet konstant utveckling :-)!

/Marie Louise H
camila Rodela 2018-05-26

Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA ??KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA ??KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-BACK
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
ogagakunta@gmail.com

Skriv en kommentar